شاید تا به حال تصور میکردید که برای رنگ دادن به مواد غذایی فقط باید از رنگهای مصنوعی استفاده کنید و چارهای جز این ندارید اما امروز متوجه خواهید شد که این فقط یک تصور اشتباه بوده است. مصرف کنندگان زیادی هستند که به دلیل اثرات نامطلوبی که برخی از این رنگهای مصنوعی به دلیل داشتن مواد افزودنی دارند، سعی میکنند تا از رنگهای طبیعی برای رنگدهی به غذاهایشان استفاده کنند. رنگهای طبیعی زیادی وجود دارد که یکی از آنها، رنگ آناتو است و از آن در سراسر دنیا به عنوان یک رنگ خوراکی مجاز استفاده میکنند. در واقع این رنگ از یک میوه به نام آناتو تهیه میشود که بیشتر در مناطق مرکزی مانند آمریکای مرکزی و جنوبی رشد میکند. باید گفت که این رنگ خوراکی از پریکارپ که همان دانه آناتو است، به دست میآید و ویژگی رنگ دهی آن به صورت محلول در آب میباشد. مواد تشکیل دهنده آناتو از ویژگی آنتی اکسیدانی و ضد سرطانی برخوردار میباشند.
در دانه این میوه کاروتنوئیدها و ترکیبات فنلی وجود دارد که این موارد در درمان خیلی از بیماریهایی همچون بیماریهای قلبی عروقی،کبدی،کلیوی، ریوی، دیابت نوع 2 و چربی خون موثر است. همچنین قابل ذکر است که این میوه از ویژگی ضد میکروبی نیز برخوردار میباشد. بررسیهای زیادی انجام شده و نشان داده که رنگ آناتو به دلیل داشتن فعالیتهای ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی، عملکرد بالایی برای تولید غذاهایی با زمان ماندگاری بیشتر دارد. اگر میخواهید به صورت کامل با این رنگ خوراکی آشنا شوید و تمام تصورات اشتباهی که تا به حال داشتید را تغییر دهید تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
رنگ آناتو چیست؟
همانطور که پیشتر گفتیم آناتو یک نوع میوه است که در مناطق گرمسیری رشد میکند و از آن برای تهیه رنگ خوراکی استفاده میکنند. آناتو میتواند به رنگهای زرد، نارنجی و قرمز تبدیل شود. در واقع طیف رنگی این رنگ خوراکی از زرد روشن تا نارنجی تیره و حتی قرمز متغیر است. میتوان گفت که به دلیل داشتن همین طیف رنگ است که از آن به عنوان چاشنی غذا نیز استفاده میکنند. به عنوان مثال در زعفران و زردچوبهها از این رنگ استفاده میشود. این رنگ از ترکیباتی به نام کاروتنوئیدها گرفته میشود. کاروتنوئیدها، رنگدانههایی هستند که در لایه بیرونی دانه این میوه و حتی بسیاری از میوهها و سبزیجات دیگر مانند هویج و گوجه فرنگی یافت میشوند. جالب است بدانید که از این رنگ خوراکی گاهی به عنوان طعم دهنده برای غذا نیز استفاده میشود چرا که طعم آن، مقداری شیرین و تند است. به عنوان مثال از آن برای طعم دادن به آجیل استفاده میکنند. در نهایت خوب است بدانید که این رنگ خوراکی به شکلهای مختلفی همچون پودر، خمیر و مایع موجود میباشد.استفاده از رنگ آناتو چه مزایایی دارد؟
آناتو از خواص زیادی مانند: آنتی اکسیدان، کاروتنوئید، ویتامین A، ویتامین E، کلسیم، سدیم و آهن برخوردار است، به همین دلیل استفاده از آن مزایای زیادی دارد که در ادامه مقاله به چند مورد از آنها اشاره خواهیم کرد:خاصیت آنتی اکسیدانی دارد
آناتو شامل ترکیبات گیاهی متعددی با خواص آنتی اکسیدانی است و آنتی اکسیدانها قادر هستنند تا رادیکالهای آزاد بدن را کاهش دهند و با این کار از ابتلای انسان به بیماریهایی همچون سرطان، اختلالات مغزی، بیماریهای قلبی و دیابت جلوگیری کنند.ضد میکروب است
همچنین تحقیقات نشان داده است که آناتو علاوه بر خاصیت آنتی اکسیدانی دارای خاصیت ضدمیکروبی نیز میباشد. در یک آزمایش انجام گرفته شده، دیده شد که عصاره آناتو میتواند از رشد باکتریهای مختلفی از جمله استافیلوکوکوس اورئوس و اشرشیاکلی جلوگیری کرد. همچنین در یک آزمایش دیگر نشان داده شد که آناتو قادر است تا از رشد قارچها نیز جلوگیری کند. به عنوان مثال در تهیه برخی از نانها از آناتو استفاده میکنند تا بتوانند ماندگاری نان را افزایش دهند. بنابراین از آناتو میتوان برای افزایش ماندگاری و جلوگیری از رشد قارچها در دیگر غذاها استفاده کرد.ضد سرطان است
یکی دیگر از ویژگیهای این رنگ خوراکی این است که دارای خاصیت ضد سرطانی میباشد. نتیجه تحقیقات نشان داده که عصارههای رنگ آناتو توانسته است تا از رشد سلولهای سرطانی جلوگیری کند. در واقع مطالعاتی که بر روی یک لوله آزمایش مشاهده شد، نشان داد که این ماده توانایی این را دارد تا باعث مرگ انواع سلولهای سرطانی شود.برای سلامت چشم ها مفید است
شاید باورش سخت باشد اما آناتو میتواند برای سلامت چشمانتان هم مفید واقع شود چرا که این رنگ سرشار از کاروتنوئیدهای بیکسین و نوربیکسین است که در لایه بیرونی بذر وجود دارد. جالب است بدانید که وجود این ترکیبات یعنی کاروتنوئیدهای بیکسین و نوربیکسین است که به تقویت طیف رنگی چشمانتان کمک میکند. لازم است بدانید که AMD عامل اصلی نابینایی برگشت ناپذیر در میان افراد مسن است و به همین دلیل این رنگ میتواند برای سلامت چشمان مفید باشد. اما درنهایت باید گفت که برای توصیه آناتو در این مورد نیاز به انجام مطالعات انسانی است.استخوان ها را استحکام می بخشد
استحکام استخوانها بستگی زیادی به دریافت کلسیم دارد و گفتنی است که آناتو دارای میزان قابل توجهی کلسیم میباشد که موجب میشود تا تراکم مواد معدنی در استخوان افزایش یافته و به بهبودی استخوانها کمک کند. قابل ذکر است که این رنگ به دلیل داشتن کلسیم شما را از ابتلا به بیماریهای استخوانی همچون پوکی استخوان نجات میدهد.خاصیت ضدالتهابی دارد
التهاب یکی از موارد آزاردهنده برای تمام افراد است و شاید جالب باشد که بدانید آناتو خاصیت ضد التهابی نیز دارد. آزمایشات متعددی درون لولههای آزمایش انجام شده که نشان داده است آناتو میتواند نشانههای زیادی از التهاب را بهبود بخشیده و کاهش دهد.برای سلامت قلب مفید است
قلب یکی از مهمترین اعضای بدن انسان است که سلامت آن همیشه در اولویت زندگی قرار دارد. آناتو در مواردی نشان داده که میتواند برای سلامت قلب نیز مفید واقع شود چرا که دارای ترکیبات خوبی مانند ویتامین E به نام توکوترینول بوده که میتواند برای مشکلات قلبی که در رابطه با سن افراد پیش میآید، کمک موثر باشد.رنگ آناتو در طب سنتی کاربرد دارد
طب سنتی همواره پایه و اساس خود را بر روی مواد طبیعی گذاشته و سعی کرده تا درمانهای طبیعی را بر شیمیایی ترجیح دهد. آناتو نیز یکی از مواد طبیعی است که به دلیل داشتن ویژگیهایش در طب سنتی نیز کاربردهای زیادی دارد. به عنوان مثال میتوان گفت که از آناتو به عنوان ضدآفتاب، درمان چین و چروک و حتی ماده دفعکننده حشرات استفاده میشود چرا که سرشار از ویتامین E میباشد. همچنین برای درمان بیماریهایی مانند سوزش سر دل، اسهال، زخمها و بیماریهای پوستی، سوزاک و جلوگیری از نقایص مادرزادی جنین در دوران بارداری نیز مورد استفاده قرار میگیرد.