اگر به فروشگاه بروید و چرخی بین قفسهها بزنید، میبینید که اکثر خوراکیها و مواد غذایی دارای طعم دهنده های مصنوعی و رنگهای خوراکی هستند. خود شما زمانی که با چرخ خرید در بین قفسهها حرکت میکنید، ناخودآگاه چرخ را با مواد خوراکی خوشرنگ و خوشطعم پر میکنید. با این وجود میتوان گفت که طعم هندهها و رنگهای خوراکی مصنوعی با وجود شیمیایی بودنشان نقش پررنگی در صنعت غذایی دارند. دلیل اهمیت این مواد تا این حد برای آن است که همهی ما طرفدار مواد غذایی خوش رنگ و خوش طعم هستیم. همانطور که در مقالات قبل گفتیم، طعم دهندهها به دو دستهی طبیعی و مصنوعی تقسیم میشوند و هر کدام مزایا و کاربردهای خودشان را دارند.
اما در مورد طعم دهنده های مصنوعی باید گفت که این ماده از مواد شیمیایی تشکیل میشود و تولیدکنندگان این ماده سعی بر شبیهسازی مادهای مانند طعم دهندههای طبیعی داشتند. ما در این مقاله قصد داریم تا شما را با طعم دهنده ها از نوع مصنوعی به صورت کامل آشنا کنیم و هر آنچه لازم است تا در این رابطه بدانید را برای شما شرح دهیم. اگر علاقمندید که با این نوع از طعم دهنده ها آشنا شوید، تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
تعریفی از طعم دهنده های مصنوعی
پس از پیدا شدن سرو کله طعم دهنده های طبیعی و استقبال بینظیر صنعت غذایی از آن، تولیدکنندگان تصمیم بر تولید طعم دهنده های غیرطبیعی گرفتند. طعم دهنده های غیر طبیعی یا مصنوعی نوع شیمیایی طعم دهنده های طبیعی بود که در بازار عرضه شد و به دلیل داشتن برخی مزیتها نسبت به طعم دهندههای طبیعی، طرفدران خودش را پیدا کرد. در واقع به عنوان یکی از مزایای آن میتوان به طول مصرف بیشتر یا ماندگاری بالاتر آن نسبت به نوع طبیعی اشاره کرد.
شاید برایتان سوال پیش آمده باشد که آیا طعم دهندههای مصنوعی مورد تاییدیه بهداشتی هستند؟ در پاسخ به این سوال میتوان به صورت کامل خیال شما را راحت کرد و گفت تمامی طعم دهندههای مصنوعی از نظر سلامت و استاندارد مورد بررسی جهانی قرار میگیرند و بعد از رد کردن فیلترهای استاندارد وارد بازار میشوند.
تفاوت طعم دهنده های طبیعی و مصنوعی
همانطور که میدانید طعم دهنده های طبیعی از مواد طبیعی مانند: میوهها، مغزیجات، گیاهان، ادویهها، لبنیات و … تشکیل میشوند اما طعم دهنده های مصنوعی، از مواد شیمیایی تولید میشود. طعم دهنده های طبیعی قیمت بالاتری نسبت به طعم دهنده های غیرطبیعی دارند، به همین دلیل هم به صرفهتر هستند و در صنعت غذایی مانند کارخانجات، رستورانها و … مصرف بالاتری دارند.
طعم دهنده های مصنوعی ماندگاری بالاتری نسبت به طعم دهنده های طبیعی دارند و شاید این یکی دیگر از دلایل انتخاب این نوع از طعم دهنده ها باشد. با این وجود هر کدام مزایا و کاربردهای خاص خودشان را دارند که پیشنهاد میکنیم با توجه به نیاز خود انتخاب بهتری انجام دهید.
آیا استفاده از طعم دهنده های غیرطبیعی برای بدن ضرر دارد؟
همانطور که پیشتر هم گفتیم، طعم دهنده های غیرطبیعی از مواد شیمیایی تهیه میشوند. قابل ذکر است که این طعم دهنده ها غلظت زیادی دارند به طوری که برای بو طعم دار کردن 20 کیلو ذرت تنها دو قطره از آن کافیست. بنابراین مصرف زیاد این مواد میتواند برای سلامتی انسان مشکلاتی ایجاد کند. در ادامه به برخی از مشکلاتی که مصرف زیاد طعم دهنده ها برای انسان ایجاد میکند، اشاره خواهیم کرد:
- احساس سردرد و سرگیجه
- درد در قفسه سینه
- آسیب DNA
- خستگی و بی حالی
- افسردگی و مشکلاتی برای سیستم عصبی
- عکس العملهای آلرژیگ
- مشکلات پوستی
- مشکلات گوارشی
کاربرد های طعم دهنده های مصنوعی
طعم دهنده های مصنوعی نیز مانند طعم دهنده های طبیعی کاربردهای مشابهی دارند اما میتوان گفت مصرف نوع مصنوعی طعم دهنده ها از نوع طبیعی آن بیشتر است چرا که قیمت مناسبتر و ماندگاری بالاتری دارد.
کارخانجات و تولیدکنندگان صنایع غذایی از طعم دهندههای مصنوعی استفاده بیشتری میکنند چرا که ماندگاری بالاتری دارد و طعم های بسیاری را میتوان به صورت مصنوعی تولید کرد. به عنوان مثال در تولید بستنیها، آدامسها، کیکها، آبمیوهها، پاستیلها و … از طعم دهندههای مصنوعی استفاده میکنند.
حتی رستورانها و کارخانجات تولیدات غذایی نیز برای طعم دار کردن غذاها، از این نوع ماده استفاده میکنند. بنابراین میتوان به جرات گفت این نوع طعم دهندهها از لحظه ورود به بازار، کنترل بازار را به دست گرفتند و مصرف بالایی دارند. اما فراموش نکنید که زیادهروی در استفاده از ماده، عوارض گاها جبران ناپذیری به همراه دارد.
طعم دهنده های طبیعی یا غیرطبیعی؟
زبان گیرنده حس چشایی انسان است و به خوبی تمامی طعمها را از تند، ترش، شور، شیرین و تلخ حس میکند. غذایی با طعم خوب میتواند احساس خوبی را در لحظه برای انسان ایجاد کند. همانطور که گفتیم طعمها خیلی مهم هستند حتی مهمتر از رنگ. اما یک سوال پیش میآید که از آیا از طعم دهنده های مصنوعی استفاده کنیم یا طعم دهنده های طبیعی؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که اولویت ما همیشه و همیشه، مواد طبیعی بوده و است. در مورد طعم دهندهها هم همین موضوع صدق میکند و ما طعم دهنده های طبیعی را انتخاب میکنیم. اما گاهی بنا بر نیاز باید از طعم دهندههای مصنوعی استفاده کرد که در این شرایط با مصرف به اندازه، مشکلی برای شما ایجاد نخواهد شد.
در نهایت برای ما بنویسید که آیا این مقاله برای شما مفید بود؟ شما از کدام نوع طعم دهنده ها استفاده میکنید؟ به نظر شما کدام نوع از طعم دهنده ها کاربردی تر هستند؟ در پایان به شما پیشنهاد میکنیم که اگر دوست دارید درباره طعم دهنده ها بیشتر بدانید. مقاله طعم دهنده مایع و پودری را نیز مطالعه کنید. لطفا نظرات و پیشنهادات خود را با ما و دیگر همراهان وینایاک در میان بگذارید تا همهی ما بتوانیم از تجربیات شما بهرهمند شویم.