به جرات میتوان گفت اولین چیزی که بعد از رنگ غذا شما را میتواند جذب کند، طعم آن است. در مقالات پیشین به صورت کامل درباره رنگهای خوراکی صحبت کردیم اما در این مقاله قصد داریم تا وارد دنیای طعم دهنده ها شویم. همهی ما به خوبی میدانیم که طعم چقدر در مواد غذایی مهم است و اگر غذایی بدون طعم و بدون مزه برای شما آورده شود، آن را دوست ندارید. به همین دلیل میتوان گفت که طعمها دنیای مواد خوراکی را مصادره کردهاند. اهمیت این موضوع اینطور مشخص میشود که اگر بر سر یک میز باشید و کلی غذاهای رنگی روی سفره باشید، قطعا شما جذب سفره میشوید اما این مجذوبیت تا زمانی دوام میآورد که آن مواد خوراکی طعم خوبی داشته باشند. یعنی اگر غذایی که میخوریم طعم نداشته باشد، خوشرنگ بودن دیگر هیچ اهمیتی ندارد.
نکته جالبی که وجود دارد، این است که طعم دهنده ها هم مانند رنگ های خوراکی دو دسته هستند، طبیعی و غیر طبیعی. در این مقاله ما به تمام این موارد خواهیم پرداخت و هر آن چیزی که لازم است تا شما درباره طعم دهنده ها بدانید را خواهیم گفت. پیشنهاد میکنیم برای آشنایی کامل با طعم دهندهها تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
طعم دهنده چیست؟
اگر بخواهیم به تاریخچه شروع طعم دهنده ها برگردیم، به زمان مصریان خواهیم رسید چرا که آنها جز نفرات اولی بودن که ادویهها، گیاهان و عصارهها را به غذای خود اضافه کردند. اما اگر بخواهیم تعریف کوتاهی از طعم دهنده داشته باشیم باید بگوییم که مادهای افزودنی که به مواد خوراکی اضافه میشود تا آنها را از بی طعمی و بی مزگی نجات دهد. همانطور که پیشتر هم گفتیم طعم دهنده ها میتوانند طبیعی یا غیرطبیعی باشند. در ادامهی این مقاله به معرفی انواع طعم دهنده ها خواهیم پرداخت.
طعم دهنده های طبیعی
همانطور که از اسم طعم دهنده های طبیعی مشخص است، از مواد طبیعی ساخته میشود. مواد تشکیل دهندهی این طعم دهنده ها از دل طبیعت به دست میآید. موادی مثل گیاهان میتوانند جز طعم دهندههای طبیعی باشند. اما شاید برایتان این سوال پیش بیاید که این طعمدهندهها چگونه تولید میشوند و به دست میآیند؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که این نوع از طعمدهندهها به وسیلهی روشهایی مانند تقطیر، تبخیر، تخمیر و …. به دست میآیند. از آنجایی که طعمدهندههای طبیعی از مواد طبیعی به دست میآیند و هیچ ضرری برای سلامتی نخواهند داشت، قیمت بالاتری نسبت به طعم دهنده های غیر طبیعی دارند. برای طعم دهندههای طبیعی به عنوان مثال میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ادویهها
- میوهها
- سبزیجات
- گیاهان
- محصولات لبنی
- محصولات پروتئینی
طعم دهنده های غیر طبیعی
بعد از معرفی طعم دهنده های طبیعی حالا نوبت به طعم دهنده های غیر طبیعی میرسد، این نوع طعم دهندهها از مواد طبیعی تولید نمیشوند اما این موضوع جایی برای نگرانی ندارد. در واقع این نوع طعمدهنده ها در آزمایشگاهها تولید میشود و نظارت بسیار بالایی روی روند تولید آنها و ساختارشان است. این نوع طعم دهنده ها هم کاربرد یکسانی با نوع طبیعی آن دارند و هیچ تفاوتی در ساختارشان نیست. از مزایای طعم دهندههای غیر طبیعی میتوان به قیمت مناسبتر و طیف مصرفی بیشتر آنها اشاره کرد. در ادامه به چند مورد از طعم دهندههای غیر طبیعی اشاره خواهیم کرد:
- طعم دهنده انواع میوه ها
- طعم دهنده های ترکیبی از میوهها مثل سیب موز، چند میوه
- انواع اسانس ها
کاربرد طعم دهنده ها
طعم دهنده ها کاربردهای فروانی دارند و از آن ها برای موارد مختلفی استفاده میشود. به عنوان مثال در ادامه به شما خواهیم گفت که از آنها برای چه مواردی میتوانید استفاده کنید:
- نوشیدنیها
- بستنیها
- شیرینیها
- دسرها
- تهیه آدامسها
- خمیر دندانها
- داروسازی
آیا طعم دهنده ها برای سلامتی انسان مضر هستند؟
همانطور که خودتان هم میدانید مصرف هر چیزی به اندازه مضر نیست و سلامتی انسان را به خطر نمیاندازد اما اگر این میزان از حد معمول بیشتر شود، آنوقت میتوان از آسیبهایی که برای انسان دارد، صحبت کرد. طعم دهندهها هم از این قاعده مستثنی نیستند و اگر بیش از حد تعادل مصرف شوند میتواند سلامتی انسان را به خطر بیندازد. در کل باید گفت که مصرف بیش از اندازه هر نوع افزودنی خوراکی میتواند موارد زیر را به همراه داشته باشد:
- اختلال در نظم ضربان قلب
- سردرد و سرگیجه
- تهوع و معده درد
- ایجاد علائم در افراد آلرژیک
- بی خوابی و بد خوابی
- مشکلات پوستی مانند آکنه
در نهایت توصیه میکنیم که کودکان در سن رشد از مواد خوراکی غیر طبیعی و حاوی افزودنیهای شیمیایی کمتر استفاده کنند تا اختلالی در رشد و سلامتشان ایجاد نشود. همچنین اگر به صورت جدی مشکلات آلرژی یا آسم دارید در استفاده از موادی مانند رنگهای خوراکی و طعمدهندهها احتیاط کنید.
نتیجه گیری
حس بینایی و حس چشایی دو حس قوی در انسان است تا زیباییها را ببینید و مزهها را بچشد پس با این وجود اگر بر سر یک سفره بی رنگ و بی مزه بنشینید به خودتان ظلم کرده اید. از این گذشته همهی ما دوست داریم تا وقتی میزبان مهمان های عزیزمان هستیم، میزی رنگین و غذاهایی خوش طعم را تدارک ببینیم، پس ما قطعا به رنگها و طعم ها احتیاج خواهیم داشت تا این خواسته خود را عملی کنیم. در مقالات پیشین رنگ خوراکی را به طور کامل معرفی کردیم و در پایان هر مقاله نیز گفتیم که سعی کنید تا از رنگهای خوراکی طبیعی موجود در بازار استفاده کنید. در این مقاله هم پیشنهاد ما همین است که تا جای ممکن از طعمدهنده های طبیعی استفاده کنید اما این به معنای این نیست که اصلا به سراغ نوع غیر طبیعی آن نرویم چرا که این مواد هم در آزمایشگاه ها و حتی با نظارت و بررسی سخت گیرانه تری تولید و روانه بازار میشوند.
بنابراین گاهی نیازی است تا از مواد غیر طبیعی استفاده کنید چرا که کاربرد بیشتر و طیف رنگی و طعمی گستردهتری داریم اما توجه داشته باشید که این افزودنیها را از جای مطمئن خریداری کنید. در این مقاله سعی کردیم تا تمام موارد لازم برای آشنایی با طعم دهندهها را به شما بگوییم. لطفا نظرات و پیشنهادات خود را با ما در زیر همین پست به اشتراک بگذارید.