به احتمال زیاد بارها برایتان پیش آمده که به رستوران یا فروشگاه رفتهاید و به محض ورود به آنجا محو تماشای غذاهای رنگارنگ شدهاید. غذاهایی که به چشم میخورند بسیار خوشرنگ و لعاب هستند و اگر احساس گرسنگی هم نداشته باشید، مطمئنا با دیدن رنگ و روی این غذاها گرسنهتان میشود. اگر به رستوران رفته باشید که به احتمال زیاد از غذاهای رنگارنگش سفارش میدهید و اگر به فروشگاه رفته باشید، چرخ خریدتان را پر از غذاهای رنگی و جذاب میکنید. حدس میزنیم خیلی از شماها بعد از رفتن به منزل تصمیم گرفتهاید خودتان دست به کار شوید و از این غذاها خوشرنگ درست کنید اما در پایان نتیجه کار برایتان دلچسب نبوده است.
فکر میکنید چه تفاوتی بین پخت شما و پخت در رستوران وجود دارد؟ چه چیزی باعث شده تا بین غذایی که شما آماده کردید و غذایی که در رستوران آماده شده تا این حد تفاوت وجود داشته باشد؟ درست است که طعم غذا خوب شدهاست اما رنگ و رو و جذابیت غذاهایی که در بیرون تماشا میکنید را ندارد. دلیل این موضوع این است که در غذاهایی که رستورانها و مواد غذایی که در فروشگاه به فروش میرسند، از رنگ خوراکی استفاده شده است. رنگ خوراکی چیست؟ آیا استفاده از رنگ خوراکی ایجاد مشکل میکند؟ چند نوع رنگ خوراکی وجود دارد؟ اینها سوالاتی هستند که در این مقاله به آنها پاسخ داده میشود. اگر به دنبال پاسخ این سوالات هستید تا پایان این مقاله همراه ما باشید.
منظور از رنگ خوراکی چیست؟
از مدتها پیش مردم میدانستند که چگونه از سبزیجات و میوهها رنگ بگیرند تا جذابیت غذاها به ویژه غذاهای سنتی ویتنامی مانند: شیرینی عروسی، کیک برنج جوان، برنج چسبناک بخارپز، کیک برنج چسبناک، کیک برنجی را افزایش دهند. اینکار به لطف زنان خانهدار باهوش جذابتر هم میشد. رنگ خوراکی مادهای است که به غذا افزوده میشود تا با دادن رنگهای جذاب به غذا باعث زیباتر شدن ظاهر آن شود. امروزه بسیاری از رنگهای خوراکی در آشپزی روزانه و همچنین در صنایع غذایی بسیار مورد استفاده قرار میگیرند. رنگ خوراکی غذا دارای دو نوع است: رنگ طبیعی و رنگ مصنوعی.
رنگهای خوراکی در انواع مختلفی از جمله: مایع، پودر، ژل و خمیر در پخت و پز خانگی و حتی تولید غذاهای تجاری، دسرها، ژلهها و … استفاده میشود. رنگ خوراکی تنها در پخت غذا کاربرد ندارد و علاوه بر استفاده در غذا برای مواردی همچون: لوازم آرایشی، دارویی، تولید لوازم مربوط به صنایع دستی و … نیز استفاده میشود.
چرا باید از رنگ های خوراکی استفاده کنیم؟
این روزها که توجه افراد ابتدا به رنگ و روی غذا و سایر خوراکیها جذب میشود، نمیتوان اهمیت رنگهای خوراکی را نادیده گرفت. همانطور که میبینید در رستورانها سعی بر این دارند تا رنگ غذاها را جذاب کنند یا در فروشگاهها هر چه رنگ خوراکی جذابتر باشد آن محصول فروش بالاتری دارد. بنابراین مشخص میشود که رنگ های خوراکی در صنایع غذایی از اهمیت ویژهای برخوردار است. از رنگ های خوراکی در انواع غذاها، ژلهها، نوشیدنیها، آب نباتها و … استفاده میکنند. این رنگها با جذاب کردن ظاهر غذا، تاثیر بسیار زیادی در افزایش اشتها دارند. به همین دلیل میتوان گفت استفاده از رنگهای خوراکی به عنوان یکی از روشهای بازاریابی برای جذب مخاطب استفاده میشود.
انواع رنگ های خوراکی
رنگهای خوراکی در دو نوع مختلف طبیعی و مصنوعی تولید میشود که رنگهای طبیعی از مواد طبیعی و رنگهای مصنوعی از مواد شیمیایی گرفته میشود که در ادامه به آنها اشاره کرده و هر یک را توضیح خواهیم داد:
رنگ خوراکی طبیعی
رنگهای خوراکی طبیعی از مواد طبیعی ساخته میشود و برای سلامتی انسان هیچ ضرری ندارند. شاید تصور کنید که ساخت رنگ طبیعی کار بسیار سختی است اما این کار خیلی راحتتر از آن است که حتی فکرش را هم کنید. مواد لازم برای درست کردن رنگ های خوارکی طبیعی در خانه خیلی از ما هم وجود دارد و لازم نیست به دنبال مواد خاصی باشید. در زیر به شما خواهیم گفت که برای ساخت هر رنگ خوراکی طبیعی از چه میوه یا ماده خوراکی میتوانید استفاده کنید:
- صورتی: توت فرنگی، تمشک، انار، گیلاس
- قرمز: گوجه فرنگی، چغندر (لبو)
- نارنجی: هویج، پرتقال
- زرد: زعفران، زردچوبه
- سبز: ماتچا، اسفناج، گیاهان دارویی (ریحان، جعفری و غیره)
- آبی: گل نخود پروانهای ، کلم قرمز به همراه جوش شیرین
- آبی روشن: زغال اخته
- بنفش: شاتوت
- قهوه ای: قهوه، چای، کاکائو، نسکافه
همانطور که مشاهده میکنید اغلب رنگهای خوراکی طبیعی از میوهها و گیاهان ساخته میشود به همین دلیل برای سلامتی انسان نه تنها مشکلی ایجاد نمیکنند بلکه به خاطر داشتن آنتی اکسیدان مفید هم هستند.
مزایای رنگ های خوراکی طبیعی
این نوع رنگ همانطور که گفتیم منشا گیاهی دارد یا از میوهها درست میشود به همین دلیل هیچ تاثیر مخربی برای سلامتی انسان به همراه نخواهد داشت. رنگهای خوراکی طبیعی کاملا مورد تایید سازمان غذا و دارو است به همین دلیل این سازمان توصیه بر استفاده از این نوع رنگ در رستورانها و کارخانههای تولید مواد غذایی دارد.
معایب رنگ های خوراکی طبیعی
رنگهای خورکی طبیعی با وجود تمام مزایایش سه مشکل با خود به همراه دارد. اول اینکه این نوع رنگ مراحل ساخت سخت و زمانبری دارد چرا از مواد طبیعی باید به دست بیاید. دوم اینکه نگهداری آن سخت است و تغییرات محیطی باعث تغییر در رنگ آن خواهد شد. سوم اینکه این نوع رنگ به دلیل اینکه از مواد طبیعی مثل میوهها و گیاهان به دست میآید میتواند دارای بو و طعم خاصی باشد که در هر غذا یا با هر ذائقهای متناسب نباشد.
رنگ خوراکی مصنوعی
با توجه به افزایش تقاضا برای رنگها مصنوعی میتوان گفت که این نوع از رنگها هم خیلی زود جای خود را در آشپزخانهها باز کردند. رنگهای خوراکی مصنوعی از ترکیبات شیمیایی ساخته میشود به همین دلیل مانند رنگ های خوراکی طبیعی کاملا بدون ضرر نیستند. از آنجایی که این نوع رنگ در آبنباتها و خوراکیهایی که بیشتر برای کودکان است استفاده میشود لازم است که بگوییم میتوانند باعث بیش فعالی در کودکان شوند. همچین قابل ذکر است که این نوع رنگ های خوراکی در برخی از افراد موجب حساسیت میشود بنابراین افرادی که حساس هستند از مصرف خوراکیهای آغشته به این نوع رنگ پرهیز کنند.
سخن پایانی
غذایی که رنگ نداشته باشد نمیتواند افراد را به خود جذب و اشتها را باز کند به همین دلیل رنگ غذا از نکات مهم در پخت و پز است.رستورانها با رنگ دادن به غذا و جذاب کردن سینی غذاهایشان این روزها حسابی جذب مشتری میکنند. امروزه برای رنگ دادن به غذا از رنگ خوراکی طبیعی و مصنوعی استفاده میکنند که البته توصیه ما در طول مقاله به استفاده از رنگ های خوراکی طبیعی بودهاست. آیا این مقاله برای شما مفید بود؟ شما از چه موادی برای ساخت رنگهای خوراکی طبیعی استفاده کردهاید؟ فکر میکنید با چه مواد دیگری میتوان رنگهای خوراکی طبیعی درست کرد؟ اگر این مقاله برای شما مفید بود پیشنهاد میکنیم مقاله رنگ سانست یلو و کارموزین را هم مطالعه کنید. لطفا نظرات و پیشنهادات خود را با ما به اشتراک بگذارید.