تا به حال طلوع آفتاب را بدون خورشید و رنگ زرد جذابش تصور کردهاید؟ به نظر میرسد که در نبود خورشید، طلوع آفتاب هیچ رنگ و روحی نداشته باشد. حتی نقاشیها هم بدون رنگ زرد انگار یک چیزی کم دارند. رنگ زرد یکی از رنگهای شادی آور و جذاب است که با بودنش در هر قاب به آن روح میبخشد. همچنین رنگ زرد در غذا نیز اشتها آور است و بودن غذاهایی به رنگ زرد در سفره توجه همه را به سفره جلب و اشتهای آنها را باز میکند. رنگ زرد در رنگهای خوراکی یکی از پرطرفداران ترین رنگها است. رنگ کینولین یلو به شما رنگی زرد و جذاب هدیه میدهد.
کینولین یلو (Quinoline yellow) یکی از رنگهای خوراکی است که با داشتن رنگ زرد جذابش توانسته کاربردهای زیادی داشته باشد و نیازهای مختلفی را برآورده کند. این رنگ با عنوان اسید زرد یا زرد لیمویی شناخته میشود. همچنین این رنگ در کشورهای اروپایی با عنوان E104 معروف است. این رنگ از زرد تا زرد مایل به سبز قابل تغییر است و در رنگهای خوراکی به عنوان افزودنیهای غذایی به شمار میآید. اگر میخواهید با رنگ کینولین یلو به صورت کامل آشنا شوید و کاربردهای آن را بشناسید پیشنهاد میکنیم تا پایان مقاله همراه ما باشید.
رنگ کینولین یلو چیست؟
همانطور که پیشتر گفتیم رنگ کینولین یلو یکی از رنگهای خوراکی است که علاوه بر صنعت غذایی در صنعتهای دیگری همچون آرایشی و دارویی نیز کاربرد دارد. این نوع رنگ از نمک دی سدیم اسید دی سولفونیک و یک رنگ مصنوعی مشتق از قیر زغال سنگ تشکیل شده است. رنگهای مصنوعی در محدوده 100 تا 199 برای E به عنوان رنگ غذایی مورد استفاده قرار میگیرند و ازآنجایی که این رنگ E 104 است در صنعت خوراکی نیز کاربرد دارد. کینولین یلو دارای رنگ زرد و رنگ زردی مایل به سبز است برای مواد غذایی مختلفی میتوان از آن استفاده کرد.
کینولین یلو در دو نوع محلول در آب یا محلول در روغن و پودری موجود است که از محلول در آب و روغن آن در صنعت غذایی استفاده زیادی میشود. دقت داشته باشید که این رنگ در دمای 150 درجه سانتیگراد تجزیه خواهد شد. قابل ذکر است که این رنگ از نظر شیمیایی از دی سولفوناتها، مونوسولفوناتها، تری سولفوناتها تشکیل شدهاست. از این نوع رنگ در صنعت غذایی مانند: بستنیها، شیرینیجات، آدامس، نوشیدنیهای مختلف و همچنین در صنعت بهداشتی مانند صابونها، شامپوها و دیگر مصارف بهداشتی، دارویی و آرایشی استفاده میشود.
مروری بر تاریخچه رنگ کینولین یلو
اگر به تاریخچه کشف هر چیزی سری بزنیم قطعا موارد جالبی برای دانستن وجود دارد. داستان کشف کینولین یلو هم شاید برای شما جذاب باشد. اگر بخواهیم از ابتدای کشف کینولین یلو بگوییم باید به سراغ فریدلیب فردیناند برویم. این شخص یک دانشجوی پزشکی بود و یک آزمایش جالب را روی چشم گربهها با کمک عصارهی گیاه کشنده شب بو انجام داد. او به کمک این گیاه توانست چشم گربه را گشاد کند. شخص دیگری به نام یوهان ولفگانگ فون گوته که شاعر و فیلسوف مشهوری بود و اهل آلمان بود از این آزمایش جالب که توسط فریدلیب فردیناند انجام شده بود، باخبر شد. گوته تحت تاثیر نتیجه آزمایش فریدلیب فردیناند قرار گرفت و به او پیشنهاد کرد تا او قهوه را مورد مطالعه قرار دهد. فریدلیب توانست در سال 1819، کافئین را کشف کند.
در سال1822 فریدلیب فردیناند تحصیلات خود را در زمینه پزشکی به پایان رساند و توانست مدرک شیمی خود را از دانشگاه برلین بگیرد. پس از آن شروع به تدریس در دانشگاه برسلاو کرد. وی پس از سالها کسب تجربه و دانش در سال 1831 از زندگی علمی خود خسته شد و تصمیم گرفت برای مشغول شدن در کارخانه رنگ مصنوعی به به کارخانه شیمیایی در اورانینبورگ برود. او در این مدت مشغول کشف محصولات قطران ذغال سنگ و تعداد زیادی از مواد مشتق شده از قطران ذغال سنگ، از جمله کینولین بود. در نهایت وی در سال 1856 به دلیل مشکل با رئیس کارخانه تولید کود مصنوعی از شرکت اخراج شد و به دلیل فقر از دنیا رفت.
کاربردهای رنگ کینولین یلو چیست؟
رنگ مصنوعی کینولین یلو نه تنها در صنعت غذایی بلکه در صنعت دارویی، آرایشی و بهداشتی نیز کاربرد دارد. همانطور که گفتیم این رنگ خوراکی دارای رنگ زرد یا زرد مایل به سبز است و در بسیاری از کشورها برای موارد مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. در مواد غذایی میتوان از این رنگ در مواردی همچون: ژلهها، انواع نوشیدنیها، سسها، برای رنگدهی به انواع مواد غذایی و خوراکیها، تزیینات و آبنباتها استفاده کرد. همچنین در موارد آرایشی برای استفاده در رژلبها قابل مصرف است. قابل ذکر است با وجود استفاده چندین کشور از این رنگ در برخی از کشورها استفاده از آن در مواد خوراکی ممنوع است و در موارد آرایشی و دارویی استفاده میشود.
کینولین یلو چه ضرری برای سلامتی دارد؟
با توجه به اینکه همیشه این نگرانی وجود داشته و دارد که رنگ خوراکی بر سلامت انسان تاثیرگذار است محققان تلاش کردند تا در این زمینه آزمایشات و تحقیقات لازم را انجام دهند. در تحقیقاتی که بر روی رنگ کینولین یلو انجام شد مشخص شد که این رنگ به هیچ وجه سمی نبوده در طولانی مدت بر بدن انسان تاثیر منفی نمیگذارد. همچنین قابل ذکر است که این رنگ سرطان زا نیست. تنها تاثیراتی که ممکن است این رنگ برای سلامتی انسان داشته باشد این است که ممکن است در کودکان موجب بیشفعالی و در افرادی که آلرژیک هستند، ایجاد حساسیت کند.
نتیجه گیری
غذاها بدون رنگ بسیار بی روح و کسل کننده هستند. سفرهای که در آن غذاهای رنگی نباشد کسی را جذب نخواهد کرد. رنگ خوراکی به دو دسته تقسیم میشود: رنگ خوراکی طبیعی و رنگ خوراکی مصنوعی. پیشنهاد ما همیشه استفاده از رنگهای خوراکی طبیعی بوده است اما به دلیل داشتن ماندگاری و برخی دیگر از مزایای رنگهای مصنوعی نمیتوان از آنها چشم پوشی کرد. ماندگاری در برخی موارد مانند موادغذایی که در فروشگاهها عرضه میشوند بسیار مهم است. بنابراین رنگ خوراکی مصنوعی نیز کاربردهای خاص خودش را دارد.
در این مقاله سعی کردیم به صورت کامل شما را با رنگ مصنوعی کینولین یلو آشنا کنیم. اگر این مقاله برای شما مفید بود و به رنگ زرد علاقه دارید، پیشنهاد میکنیم مقاله مربوط به رنگ سانست یلو را نیز مطالعه کنید. آیا این مقاله برای شما مفید بود؟ شما چقدر از رنگهای مصنوعی استفاده میکنید؟ آیا با رنگ کینولین یلو آشنایی داشتهاید؟ لطفا نظرات و پیشنهادات خود را با ما و دیگر همراهان در میان بگذارید.